sobota, 12 lipca 2014

Kilka słów o Tiramisu



Zdjęcia z Londynu wciąż leżą w nieodkrytym stosie zdjęć do obejrzenia. Obiecuję, że jak najszybciej opiszę Wam znajdujące się tam skarby, ale ten tydzień przypominał kręcącą się karuzelę, w której każdy dzień wirował coraz szybciej. Ostatnie dni spędziłam na pieczeniu, prowadzeniu śniadań kontynentalnych w dwóch wydawnictwach i organizowaniu rodzinnego spotkania. I choć wiele trudnych spraw i decyzji przede mną, dopiero dziś głęboko oddycham i zakładam na nos różowe okulary.
  Deszczowe dni słodzę pucharkami pełnych słodkiej masy i aromatycznie namoczonych kawałków biszkoptów. Powiadają, że deser ten powstał przez kompletny przypadek dopiero w latach 60tych, kiedy to pewna Włoszka karmiąca piersią codziennie od swojej teściowej dostawała podwieczorek składający się z żółtek ubitych z cukrem, filiżanki kawy oraz kilku biszkoptów. Według starszej kobiety deser ten miał spowodować, że młoda mama będzie miała więcej mleka i sił do zajmowania się dzieckiem .  Po pewnym czasie, kiedy młoda kobieta wróciła pełna energii do pracy, czyli rodzinnej restauracji, podzieliła się pomysłem na deser z kucharzem tamże pracującym. Do podstawowych składników dodali jeszcze ser mascarpone. Namoczone w mocnym espresso biszkopty przekładali z masą serowo-żółtkową, a wierzch posypali obficie gorzkim kakao.
Deser został nazwany Tiramesu od czasownika Tirarsi su, oznaczającego podnieść się psychicznie i fizycznie. Natomiast tirami sù oznacza "poderwij mnie".
Co ciekawe oryginalny przepis nie zawiera ani alkoholu, ani śmietany, ani wszelkich innych dodatków.

BORÓWKI amerykańskie najlepsze do tiramisu
Jestem zdania, że dodatek likieru amaretto i owoców jest idealny. Dodałam już kiedyś maliny (przepis na Tiramisu pod malinami), a teraz czas na borówki, które niekiedy są nazywane także błękitnym skarbem. Zawierają one bowiem ogromną ilość antyoksydantów i antocyjanów, ważnych między innymi w zapobieganiu i leczeniu raka. Ponadto dzięki zawartości błonnika i innych dietetycznych właściwości, są one traktowane jako owoce wspomagające odchudzanie, a duża zawartość witamin typu A,B,C i E odpowiada za cofanie! procesu starzenia i zapobiegania infekcjom. Łączmy, więc siły Tiramisu i borówek !


(nie do końca oryginalne) TIRAMISU z borówkami
(dla ok. 6 osób)

Składniki:
- ok.400-500g borówek
- 250g mascarpone
- 250ml kremówki
- 2 paczki biszkoptów (typu sarvoiaa
- filiżanka mocnego espresso (najlepiej zrobionej we włoskim ekspresie)
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 4-5 łyżek likieru amaretto
- ciemne kakao do posypania* (opcjonalnie)

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolity gęsty kogel mogel. Kiedy masa będzie gotowa, ostrożnie dodajemy mascarpone. Delikatnie miksujemy.
W oddzielnej misce ubijamy kremówkę i dodajemy ją do reszty.
Zaparzamy kawę i przelewamy ją do głębszego półmiska. Wlewamy alkohol i mieszamy.
Po kolei każdy biszkopt delikatnie namaczamy w kawie z likierem(uważamy aby nie nasiąkły) i układamy w półmisku lub w pucharkach. Na to nakładamy część kremu, posypujemy borówki i kładziemy połowę biszkoptów (moczymy je w kawie tuż przed wyłożeniem). Nakładamy drugą część masy i całość posypujemy borówkami. Możemy sam wierzch posypać ciemnym kakao.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (można też na noc).



Wpis Sfinansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw







24 komentarze:

  1. u mnie właśnie zaczynają dojrzewać na krzaczku:) bardzo chętnie się poczęstuję takim pucharkiem, potem juz sama sobie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zazdroszczę Ci takich krzaczków :)
      Rób koniecznie !

      Usuń
  2. Cudowne Tiramisu ,choć zakochałam się w nim całkiem niedawno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam wszystkie rodzaje tiramisu, ale to klasyczne... ach<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne, smakowite i pomysłowe. Śliczne i urodziwe.

    OdpowiedzUsuń
  5. to musi być boskie.. kocham tiramisu a z borówkami mnie zaintrygowałaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmniam... aż ślinka pociekła od samych zdjęć... :)
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny deser, prosty, smaczny, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie ten pucharek wygląda... I jak się takiemu oprzeć? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow ! Wygląda obłędnie ! Ja już je uwielbiam ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne tiramisu! ; )
    Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Patrząc na te pyszności nie sposób się nie zaślinić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przyjęłabym chętnie taka dawkę szczęscia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla mnie każde tiramisu jest pycha, bez względu na wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  14. Myślę, że bardziej niż borówki mogłyby tam pasować jeżyny.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie……..nie wpadłabym na ten pomysł z borówkami BRAWO !!!!! Chylę głowę !
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...