niedziela, 20 lipca 2014

Leniwe na leniwy obiad




Dziś leniwe. Leniwe to wspomnienie ciepłego obiadu u dziadków. Babcia obficie polewała je masłem z bułką tartą i dużą ilością cynamonu. Słodkie kluski na stół lądowały zazwyczaj w piątek, wtedy kiedy ku rozpaczy dziadka i mojej radości, obowiązywał zakaz jedzenia mięsa. Szczęście było jeszcze większe, kiedy w starej spiżarni znajdywało się zakurzone słoiki babci ze słodkimi konfiturami z kwaśnych czarnych porzeczek. Wtedy to dużą łyżką wyciągało się zawartość weka i nakładało na  talerz z gorącymi leniwymi.
  Kilka dni temu kupiłam słoik czarnych porzeczek. Podobno dzięki czarnym porzeczkom pozbywamy się toksyn z organizmu, wzmacniamy serce i obniżamy ciśnienie krwi. Kilka wieków temu odkryto również, że owoce czarnej porzeczki są skuteczne na uciążliwe biegunki, bóle gardła czy infekcje oddechowe.
Przegryzając kwaśne owoce wróciłam do lat beztroskiego dzieciństwa i wakacji na działce. No i obowiązkowo ulepiłam leniwe.


Leniwe z sosem z czarnych porzeczek 

Leniwe (przepis na ok.4-5 os)
- 500g twarogu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150g mąki
-  szczypta soli + szczypta do osolenia wody
- 2 jajka
Syrop z czarnej porzeczki z amaretto
- 300g czarnej porzeczki
- ok.1/2 szklanki cukru ( można więcej- w zależności od kwaskowatości porzeczek)
- 1 łyżka amaretto * (opcjonalnie lub inny alkohol)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej *(opcjonalnie- jeśli sos będzie za rzadki)
Dodatkowo:
- jogurt/śmietana/serek waniliowy
- listki mięty lub bazylii
- cukier puder

Sposób przygotowania:
Sos:
Czarne porzeczki odszypułkujemy i dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka. Czekamy, aż owoce puszczą sok. Wsypujemy cukier i sok z cytryny, zagotowujemy i zmniejszamy ogień, aż sos będzie gęstszy. Dodajemy alkohol. Chwilę jeszcze gotujemy. Jeśli jest za rzadki, łączymy łyżkę sosu z mąką- dokładnie rozpuszczamy ją i dodajemy do reszty.
Sos przecieramy przez sito ( zostawiamy 3 łyżki do dekoracji) i podajemy na ciepło z kluskami.
Leniwe:
Ser dokładnie rozgniatamy widelcem (możemy też delikatnie blendować). Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy (masa musi być nieco klejąca). Ciasto dzielimy na kilka części. Blat delikatnie posypujemy mąką i formujemy wałki. Kroimy ukośnie kluski na ok.2cm.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia.

Podajemy z ciepłym sosem, jogurtem/śmietanką/serkiem i listkami.
Możemy także posypać cukrem pudrem.







Wpis Sfinansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

22 komentarze:

  1. Już drugi raz widzę dziś leniwe na blogu i bierze mnie na nie coraz większa ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ,jak ja uwielbiam Twoje zdjęcia .Już nie wiem czy wolę oglądać czy jeść?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))))) myślę, że najlepiej to i to zrobić !

      Usuń
  3. Jak ja uwielbiam leniwe<3 A z takim sosem to już w ogóle; )

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie nie jadało się takiego połączenia.... a szkoda! Jednak następnym razem je wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. No i narobiłaś mi smaku. Nie dość, że to pyszny smak dzieciństwa, to jeszcze na dodatek pięknie podany :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to rób leniwe i przypomnij sobie stare dobre czasy :)

      Usuń
  6. Jakie piękne deski, jaka piękna maszyna i jaka piękna kompozycja na talerzu! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaahhh..ile komplementów! I to od Ciebie-mistrza kompozycji ! Aż poczerwieniałam :)

      Usuń
    2. E tam, bez przesady, jeszcze wiele przede mną :D

      Usuń
  7. pięknie podane danie, zachwycające zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. najbardziej chyba zachwycił mnie ten sos.. <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Czarna porzeczka z leniwymi? Nie wpadłaby na to. Muszę spróbować. Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie ……nigdy bym nie pomyślała o takim miksie………..muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurcze, leniwe... ostatnio chyba jadłam je jako dziecko, wieki temu!
    Zdjęcie z maszyną do pisania! <3<3<3 c u d n e !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...