sobota, 29 listopada 2014

Placuszki cukiniowe


W ostatnim czasie moje życie kręci się jak w kołowrotku. Dni niepostrzeżenie się coraz bardziej kurczą, a czarne niebo po południu stwarza niemiłe złudzenie nocy. Czekam na koniec marca, kiedy słońce zaświeci na dłużej w moim życiu. Póki co przedstawiam Wam przepis na najszybsze i najlepsze cukiniowe placuszki z sosem tzatziki !


Placuszki:
- duża cukinia lub dwie małe
-ok.70g mąki
- 1 jajko
- mała cebula + 1 łyżka masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- posiekane świeże zioła np.szczypiorek, koperek, bazylia 
- sól (najlepiej używajmy Himalajską) i czarny pieprz do smaku 
- olej do smażenia

Tzaziki:
- opakowanie greckiego jogurtu (ok.200-250g)
- 2 mniejsze ogórki gruntowe lub niecały ogórek wężowy
- 2-4 ząbki czosnku
- łyżka dobrej oliwy
- sól, pieprz cayenne do smaku
- posiekany świeży koperek  

Placuszki: Cebulę drobno siekamy i szklimy na łyżce masła. Dodajemy posiekany czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Cukinie myjemy, lecz nie obieramy (odcinamy jedynie końcówki). Ścieramy na grubej tarce i odstawiamy do odsączenia na ok.15min. Dokładnie odciskamy wodę (można na sitku) i łączymy z resztą składników- także z cebulą. Na końcu dodajemy przyprawy i zioła. 
Ciasto musi być zwarte i dość gęste. Smażymy na gorącym oleju.

Tzatziki: Ogórek myjemy i obieramy. Usuwamy pestki i ścieramy na średniej wielkości oczkach. Odsączamy z płynu. Dodajemy do jogurtu. Dodajemy czosnek, posiekany koperek i przyprawiamy do smaku. Na końcu polewamy odrobiną oliwy.


11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ^^ są fantastyczne i pożywne :) Wyglądają cudnie i oczywiście pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukiniowe, więc musiały być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę cały talerz na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki zawsze - ale piesek, ja marzę o psie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie, szkoda, ze cukinia już mi się skończyła, ale może jeszcze kupię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię placki cukiniowe, a jeszcze bardziej Twojego psiaka! :) Myślę, że świetnie "dogadałby się" z moim, bo mój Muffi to też westie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. placuszki wyglądają rewelacyjnie! wydają się nawet takie wiosenne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak! Też jestem ich fanką i także podaję je z sosem czosnkowo-jogurtowym. Piękne zieloności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio jedliśmy takie placuszki w restauracji i były rewelacyjne. Szukaliśmy później przepisu na nie w Internecie i oto są! My mieliśmy okazję zjeść z je z sosem marchewkowym, ale tzaziki mogą być dobrą alternatywą. Dziękujemy za podrzucenie pomysłu!

    Pozdrawiamy,
    Zespół sklepu ShockShop.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...