czwartek, 8 października 2015

Jesienna tarta Galette z cynamonowymi śliwkami


Jesień odwiecznie pachnie kruchym ciastem z cynamonowymi śliwkami. A to ciasto jest idealne na jesienne zimne wieczory. Najlepsze z ciepłą czekoladą i kulką lodów waniliowych !
Wystarczy zrobić swoje ulubione, sprawdzone ciasto (albo trzymać przygotowane w zamrażalniku) , a śliwki kilka godzin wcześniej połączyć z cukrem i cynamonem i ułożyć na cieście. Zawsze się sprawdza :)

Galette ze śliwkami

Ciasto:
- 250g mąki
- 130g masła ( w pokojowej temperaturze)
- 1 duże jajko
- 60g cukru pudru
- łyżeczka esencji waniliowej

Śliwki:
- niecały 1kg śliwek
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki goździków
- kilka łyżek brązowego cukru

-cukier puder do posypania
-*lody waniliowe/śmietankowe/cynamonowe

Śliwki drylujemy i kroimy na 8 części.  Posypujemy przyprawami i cukrem, mieszamy i odstawiamy najlepiej na kilka godzin.
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy kulę, którą owijamy w folię i wkładamy do lodówki na min.1h (można dzień wcześniej je przygotować lub zamrozić na wypadek niezapowiedzianych gości).
 Ciasto wyjmujemy z lodówki  i rozwałkowujemy placek o grubości ok.2cm (jeśli się klei można lekko podsypać  je mąką). Placek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek układamy plasterki śliwek skórką do góry zaczynając od zewnętrznej krawędzi i zostawiając ok.3-4cm brzegu (będziemy go zwijać). Wierzch posypujemy brązowym cukrem i pieczemy ok.35-40 min w 200C (10min przed końcem zmieniamy funkcję na grzanie dolne). Ciasto jest gotowe kiedy spód i brzegi są zarumienione. Podajemy na ciepło z kulką lodów lub studzimy i posypujemy cukrem pudrem.




9 komentarzy:

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...