środa, 28 września 2016

Śniadaniowe placuszki z ricotty


Włosi powiadają, że świat się dzieli na tych, którzy jedzą Ricottę na słodko i tych, którzy posypują ją solą i pieprzem. Świetnie bowiem smakuje zarówno z kawą i cukrem, jak w Neapolitańskiej tarcie, czy jako nadzienie do wszelakich makaronów, tart oraz zapiekanek. Co ciekawe, każdy region Półwyspu Apenińskiego może pochwalić się swoją własną recepturą produkcji ricotty. Możemy spotkać ricottę pieczoną, podlegająca procesowi fermentacji nawet do kilku lat, wędzoną, a nawet suszoną (najczęściej służy do posypywania makaronów i słałatek).
I choć nie pogardzę dobrym Canelloni z dobrym nadzieniem z Ricotty, jestem zwolenniczką jej słodkich wersji.
Dziś na talerzu lądują puszyste i delikatne placuszki z Ricottą z  syropem klonowym i figą.

To mój trzeci przepis z wykorzystaniem produktów Galbani. Wcześniejsze przepisy znajdziecie tu (nadziewane pieczarki portobello i tartaletki z karmelizowaną cebulą )
   

Śniadaniowe placuszki z Ricotty 

-       250g sera Ricotta Galbani
-       2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
-       ok. 130g mąki
-       2 łyżki cukru trzcinowego
-       150ml mleka
-       1 łyżka syropu klonowego
-       1 łyżeczka cynamonu
-       syrop klonowy do polania
-       4 figi lub inne, ulubione owoce
-       olej (najlepiej kokosowy) do smażenia

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przekładamy ricottę, dodajemy żółtka, i miksujemy. Stopniowo dosypujemy cukier. Powoli dolewamy mleko i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy lyżkę syopu klonowego. Mieszamy. W drugiej misce mąkę łączymy z cynamonem i przesiewamy. Suche składniki dodajemy do mokrych. Dokładnie mieszamy. Musi powstać konsystencja gęstej śmietany. Smażymy na oleju kokosowym, aż placuszki będą zarumienione z obu stron. Polewamy syropem klonowym i dekorujemy owocami. Figi idealnie pasują do syropu lub sosu czekoladowego. Placuszki możemy także posypyać jedynie cukrem pudrem.
Najlepiej smakują po przestygnięciu.

4 komentarze:

  1. Ja lubię ricottę w obu wersjach, choć chyba odrobinkę bardziej na słodko... ;)
    Placuszki wyglądają cudownie :) I te figi, ach! Aż się rozmarzyłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten serek dlatego też ogromnie się ucieszyłam jak zobaczyłam ten przepis! W sobotę moją kuchnię zawładnie serek ricotta - już się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tej pory ricotty używałam tylko do makaronów. Nadaje ona przeróżnym sosom fajną konsystencję. Z deserami kojarzy mi się raczej bardziej mascarpone, ale przekonaliście mnie do wypróbowania ricotty również w tej odsłonie. Placuszki wyglądają apetycznie. Na pewno będą jutro na śniadanie, bo już kanapki, tosty, jajecznica i parówki nam się przejadły, więc tym razem coś na słodko. Lecę po składniki i z rana zaczynam smażenie :D Oby moje gotowanie wyszło tak jak Twoje na Tych fajnych zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...