niedziela, 17 czerwca 2012

Przekąski, zakąski i następne warszttaty kulinarne




Nie będę pisała o meczach i piłkarskiej atmosferze...powody są dwa. Pierwszy, ten bardziej bolesny, to nasza przegrana. Drugi, ten radośniejszy, to kolejne warsztaty kulinarne Akademii Kulinarnej, kolejne przpisy i kolejne doświadczenia. Tym razem tematem przewodnim były zakąski, przekąski. Cudowny to temat, o którym można mówić godzinami. Ja nie będę się aż tak rozpisywała, ale myślę że konieczne jest opisanie, czym się te dwa dania różnią między sobą. W dzisiejszych czasach te dwa sformułowania w błędny sposób są traktowanie jako jedno i to samo. Otóż ZAKĄSKA, inaczej przystawka, jest serwowana przed głównym posiłkiem.Może być ona gorąca lub zimna. PRZEKĄSKI natomiast są podawane pomiędzy daniami, np.głównym daniem, a zakąską.
 Wracam jednak do relacji z warsztatów.
 Tym razem dzień pierwszy odbył się w restauracji "Smaki Warszawy", gdzie mogliśmy spróbować wszystkich dań , które przygotowaliśmy następnego dnia samodzielnie. Mistrzem jak zawsze był nieoceniony Marcin Budynek, a towarzyszył mu Szef Kuchni "Smaków Warszawy" Kamil Krosnowski. Atmosfera była jak zawsze cudowna, a potrawy przepyszne. Tym razem przekonałam się do wątróbki. Należę bowiem do tej części, która nie może patrzeć na wątróbkę..ale po dzisiejszym gotowaniu i wątróbka przestała był straszna!
Mam nadzieję,że będę wrzucała nowe przepisy, ale jestem gapa i zapomniałam zabrać ze sobą czardziejskiego pomocnika warsztatów. Jeśli ktoś mógłby mi zeskanować te kilka stron lub zrobić ich zdjęcie dla mnie, to byłabym ogromnie wdzięczna!
UWAGA. Jutro w programie "Pytanie na śniadanie" TVP2 relacje z ostatnich warsztatów(zupnych), w których brałam udział. Zachęcam do obejrzenia.
No i czekajcie na przepisy z tych warsztatów, bo warto :)  






11 komentarzy:

  1. To się nazywa szybka relacja! Patrząc na Twoje zdjęcie przypomniało mi się, ze zostawiłam moją roladkę w zamrazarce

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna roladka i apetyczne zdjęcia, będę śledzić i czerpać pełnymi garściami! U mnie póki co skromnie, ale też zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba przesadzasz z tą skromnością ! Ja zapraszam i również będę czerpać inspiracje z Twoich przepisów :)

      Usuń
  3. Ola ... ha ha ha, widziałem ją jak wyjmowałem swoją :P

    Super zdjęcia :)) może dasz mi trochę moich ?
    Miło poznać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My o mały włos też byśmy zapomniały - po pracy mogę zrobić zdjęcia i Ci wysłać :)
    (btw - świetna playlista:))

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie na ostatnich warsztatach o niczym nie zapomniałam, a teraz z przerażeniem zobaczyłam ,że brakuje najcenniejszego! Byłabym ogromnie wdzięczna. Mój mail to : joanna.katarzyna.prus@gmail.com. Będę ogroooomnie wdzięczna! A za playistę dziękuję i co jakiś czas podmieniam ją ,żeby się nie znudziła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcia wyszły koszmarne ("urok" obiektywu stałoogniskowego;)). Jutro wezmę przepisy do pracy to Ci zrobię skany ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. juz przepisy mam , więc już nie musisz skanować :) ale bardzo dziękuję !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...