czwartek, 2 maja 2013

Imbirowy krem marchewkowy w kolorze pomarańczy

Wiosna o kolorze bazylii, a czasem zieleni butelki.
Pomarańcze w kolorze curry i marchewka w kolorze pomarańczy.
I jeszcze cynamon o zapachu miłości...





Czyli mój imbirowy krem marchewkowy z zapachem cynamonu ...

- 1,5l-2l bulionu (w zależności czy chcemy gęstą )
- niecały 1kg  umytych i obranych marchewek
- 2 cebule
- kawałek obranego imbiru (wielkości ok.5cm)
- szczypta curry, kminku(*opcjonalnie)
- 3 liście laurowe
- laska cynamonu (jeśli jest długa to połowa)
- 1 pomarańcz
- masło lub oliwa do posmażenia
- uprażone pestki słonecznika i dyni
- sól  i pieprz cayenne do smaku (może być także czarny)
-śmietana (ja używam 18%)

Obrane marchewki kroimy na talarki. Cebulę szklimy na 2 łyżkach masła lub oliwy. Dodajemy curry, kminek* i marchewki. Mieszamy. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do warzyw. To samo robimy ze skórką sparzonej pomarańczy. Wyciskamy z niej sok i wlewamy do całości. Mieszamy. Chwilę smażymy i dodajemy bulion. Wrzucamy listki, korę i dusimy pod przykryciem ok.20 min- do czasu, kiedy marchewka będzie miękka. Po tym czasie wyjmujemy cynamon i listki (bardzo ważne przed miksowaniem !). Solimy, dodajemy szczyptę pieprzu cayenne do smaku. Miksujemy całość. Podajemy ze śmietaną, pestkami lub grzankami.



22 komentarze:

  1. też lubię marchewkowy krem, w weekend robiłam i wyszedł obłędny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny:) chętnie spróbowałabym;) :*

    OdpowiedzUsuń
  3. super, akurat mam tonę marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie wykorzystaj ! A jak Ci zostanie, to jeszcze upiecz ciasto marchewkowe :)

      Usuń
  4. jak u Ciebie dziś słonecznie w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście jak teraz patrzę to ten krem ma kolor słońca :) !

      Usuń
  5. ale musi rozgrzewać! :D
    A jaki ma piękny kolor, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O proszę, jaki ciekawy pomysł. Aż żal, że nie umiem takiego zrobić :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ależ głupotki tu piszesz...oczywiście, że umiesz :) !

      Usuń
  7. Piękny kolor, ciekawy smak i aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kremy, bardzo fajne połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękny!! Cudownie podany i sfotografowany, poza tym dużo się w nim dzieje a to w kremie marchewkowym nieodzowne - marchewkowe bywają bardzo nieudane, gdy się ich odpowiednio nie doprawi, przywodzą na myśl niemowlęce papki - tutaj musiało być pysznie. Pozdrawiam majowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście marchewkowe kremy są często kojarzone z takimi papkami:/ Ten jest aromatyczny i nieco orientalny w smaku, a zapach kminku, cynamonu i pomarańczy przywołuje słońce na niebie !:)
      Bardzo dziękuje i również pozdrawiam w te ostatki majówki :)

      Usuń
  10. Nie dość, że smakowity... to jeszcze fantastycznie wygląda :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Twój krem na przepiękny kolor! bardzo ciekawa kombinacja smaków, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przesmacznie. Sama takiego kremu jeszcze nie robiłam, ale czas nadrobić zaległości, bo znam tę zupkę i wiem, że jest pyszna!

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności, uwielbiam takie kremowe zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie zupy są bardzo zdrowe……….uwielbiam je……….
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...