niedziela, 23 czerwca 2013

Szarlotka z prażonymi jabłkami


Dziś słowa są zbędne. Wystarczy postawić szarlotkę na stół, posypać dużą ilością cynamonu i cukru
pudru i rozkoszować się płomykami niedzielnego słońca zakrapianymi niekiedy kroplami deszczu.



Składniki:
- 270g mąki
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- kostka masła (200g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kropelka aromatu lub esencji waniliowej
- 1/3 szklanki cukru
Prużone jabłka: 
- 1kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu

-cukier puder do posypania i odrobina cynamonu



Masło ucieramy z samymi żółtkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z  proszkiem do pieczenia i aromatem/esencją. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do zamrażalnika, drugą do lodówki. Teraz przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku o grubym dnie, rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy starte owoce. Dodajemy cynamon i cukier. Prażymy na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Zdejmujemy z ognia. Blachę (o wymiarach ok 35 x 20cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyjmujemy jedną część ciasta (z lodówki) i układamy je na blasze. Podpiekamy chwilę w nagrzanym piekarniku w 190 C, aż ciasto się zezłoci. Wyjmujemy z piekarnika. Chwilę studzimy. W tym czasie ubijamy białka i dodajemy do nich 1/3 szklanki cukru.
Na ciasto nakładamy jabłka, polewamy białkami i ścieramy na to ciasto z zamrażalnika ( na grubych oczkach).  Pieczemy w 190 C ok.45-50min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem.





16 komentarzy:

  1. poczęstowałam się kawałkiem! nie mogłam się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, słowa są zbędne.. Ale zaraz wpadam na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bo szarlotka jest świetna o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapachniało jabłkami i cynamonem - pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam, nic więcej nie trzeba pisać!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej szarlotki to mogłabym zjeść od razu pół blaszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio zapomniałam o szarlotkach... a są tak pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. poproszę kawałeczek :) wygląda wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym sama nawet pół blachy! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham szarlotki! aż ślinka cieknie :))
    PS. fajny blog, będę zaglądać ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szarlotka to moje ulubione ciasto. Twoja wygląda naprawdę przepysznie, aż szkoda, że nie mam jabłek w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...