piątek, 9 stycznia 2015

Gorąca czekolada z dodatkami



Najcudowniejszym momentem każdego zimowego, zaśnieżonego wieczoru jest filiżanka gorącej i nieprzyzwoicie słodkiej gorącej czekolady przy dobrym filmie. A kiedy płatki śniegu o nas zapomną zostaje jedynie słodki smak płynnej rozpusty... 




Aromatyczna gorąca czekolada:  (na dwie porcje)
- 100g gorzkiej czekolady 
- 100g śmietany 36 %
- 200-300 ml mleka (2 % lub 3,2%)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 laski cynamonu 
- 1 laska wanilii

Dodatkowo: *
- łyżka likieru czekoladowego 
-łyżeczka esencji waniliowej
- pianki Marshmallows (moje kupiłam w Marks&Spencer)

Mleko zagotowujemy z cynamonem i ziarenkami wydłubanymi ze środka wanilii. Gotujemy na średnim ogniu ok.10min i doprowadzamy do wrzenia. Wyjmujemy korę  i zdejmujemy ewentualny kożuch. Wlewamy esencję i śmietankę. Chwilę jeszcze gotujemy i dodajemy połamaną w kostkę czekoladę, cukier i ewentualny alkohol. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy, aż powstanie jednolity płyn. Jeśli chcemy, aby czekolada była gęstsza trzymamy jeszcze chwilę. Podajemy gorącą, a przed podaniem wsypujemy pianki. Jeśli poczekamy chwilę płyn będzie coraz gęstszy.

15 komentarzy:

  1. ^^ wygląda wspaniale, prawdziwy obiekt pożądania dla wielbicieli czekolady ^^ Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O maj gad! <3 Pyszności! Ja się zabieram do gorącej czekolady, ale muszę w końcu zrobić! Tylko zamiast śmietanki używam mleka kokosowego - to jest dopiero smak :)
    A tak okiem kulinarnego świrka - piękna deseczka! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Ja mleko również zastępuję kokosowym albo migdałowym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz, czym kusić człowieka<3

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! Miałam od nowego roku nie jeść słodyczy, ale przecież to napój, prawda ? :P
    Fantastyczny blog:) za chwilkę dodaję do obserwowanych :)
    Zapraszam do siebie:) kto wie, może Ci się spodoba i też będziesz mnie obserwować :)
    fochzprzytupem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie się prezentuje ;) no cóż, bomba w każdym znaczeniu tego słowa

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się zastanawiałam jak wykorzystać małe marshmallows do dekoracji. Poradziłaś sobie znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie pijam gorącej czekolady z piankami, bo dla mnie jednak za dużo słodkości na raz, ale UWIELBIAM cynamon, likier i wanilię! <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...