niedziela, 27 lipca 2014

Czarne porzeczki w kremie zamknięte w słoiku


Przez ostatnie dwa miesiące przekonywałam Was, że warto wykorzystywać w swoich przepisach sezonowe owoce miękkie. Były truskawki w cieście, na placuszkach i w mleku. Nie zabrakło także malin w ciastkach, borówek w tiramisu, czy mocno czekoladowego ciasta z czerwonymi porzeczkami. Ostatnio na obiad podawałam leniwe, a dziś na deser proponuję coś całkowicie innego. Jedwabisty krem z czarnych porzeczek na bazie żółtek, z delikatnym aromatem Amaretto. Idealny dla miłośników Lemon Curd. Do ciastek, tart, czy .... do wyjadania łyżką ze słoika !

Jedzmy i przetwarzajmy, więc wszystkie sezonowe owoce, aby mieć zapełnione spiżarnie na jesień i zimę.
Sezon tak szybko odchodzi...

Ciasteczka imbirowe (z przepisu Mała Cukierenka)
Ciastka:
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli 
- 12 łyżki masła
- 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru oraz cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- niecała 1 szklanka brązowego cukru
- 1/4 szklanki melasy (jeśli nie macie zastąpcie ją ciemnym miodem)
- 2 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru

Masło rozpuszczamy i zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niego przyprawy i odstawiamy na chwilę, aby się nieco schłodziło. 
W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę i dosypujemy do niej sodę z solą. 
Do płynnego masła dolewamy melasę, cukier i starty imbir. Dodajemy jajko, żółtko i miksujemy. Kiedy cukier już nie będzie chrzęścił, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Z ciasta formujemy kulki, które na końcu spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia. pieczemy ok 15min, aż będą zarumienione. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratce do przestygnięcia.


BlackCurrant Curd (przepis z Moje wWypieki lecz zamieniony rodzaj alkoholu)

-250g czarnej porzeczki
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 50-70g cukru ( w zależności od kwaskowatości owoców)
- 80g masła 
- 2 łyżki Amaretto ( w oryginalnym przepisie jest podany likier Casis)

Porzeczki dokładnie szypułkujemy i myjemy. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy  i zmniejszamy ogień, aby wszystkie owoce się rozpadły i puściły sok. Przecedzamy przez sito i dokładnie odciskamy sok ze skórek i pestek.  Studzimy, aby sos był chłodny i wlewamy go z powrotem do garnuszka. Dodajemy jajka oraz żółtka. Roztrzepujemy. Dorzucamy kawałki masła i alkohol. Podgrzewamy, aż do czasu, kiedy uzyskamy gęstą i gładką masę.
Przekładamy do zaparzonego słoika i trzymamy do tygodnia. Podajemy z ciastkami imbirowymi lub innymi słodkościami !





Wpis Sfinansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw


13 komentarzy:

  1. Fantastyczne!
    Czarne porzeczki uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic tylko je schrupać, a curd wyjeść łyżeczką: )

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! istna poezja na talerzu! pycha! pozdrawiam ciepło!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten krem wygląda tak bajkowo, że chyba jedynym spożyciem go w moim przypadku byłoby wyjadanie ze słoiczka ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczny zestaw! Idealny będzie na długie,zimowe wieczory

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda:) choć o nich wolę jeszcze nie myśleć;p

      Usuń
  6. Obłęd! Pyszny krem, długo by się u mnie nie uchował :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bossskie...robiłam i wyjedliśmy prawie od razu

    --
    http://kawawszklance.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie smaczne ciasteczka :) Z kremem musiały cudownie smakować! Robiłam z czerwonej porzeczki, ale czuję że z czarnej były dużo lepszy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były cudowne:) ja muszę teraz wypróbować z czerwonej porzeczki!

      Usuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...