wtorek, 18 marca 2014

KOKOS zamiast krwi i najlepsze KOKO-SANKI

UWAGA. Ten Post jest niesamowicie długi, ale warto go przeczytać i koniecznie wypróbować przepis na najlepsze kokosanki na  świecie !
Kokos zawsze kojarzył mi się z czymś na tyle egzotycznym, że nieosiągalnym w naszym chłodniejszym miejscu świata. Ten nietuzinkowo piękny orzech trafił w moje ręce kilka dni temu podczas zakupów w większym sklepie. Z racji, że jego cena była niższa, niż cena najtańszych czekoladek (1,99 zł), moje zakupy głównie składały się z ciężkich kokosów, które z trudem doniosłam do domu.
 Zakasałam dumnie rękawy i usilnie próbowałam przepołowić orzech. Moje próby zakończyły się kompletnym niepowodzeniem. Hałas jaki towarzyszył z uderzaniem tępej końcówki w środek kokosa był porównywalny do odgłosu walenia młotkiem o mur. Całe starania na nic. Zrozpaczona przeszukałam cały internet, aby odkryć inne sposoby na dostanie się do miąższu. Przez przypadek natrafiałam na wiele ciekawych informacji i wreszcie uzyskałam najlepszy, a zarazem najszybszy sposób na przekrojenie kokosa. Ale wszystko od początku:
KOKOS ZAMIAST APTEKI W języku malajskim palma kokosowa brzmi kalpa vriksha, co oznacza drzewo, zaspokajające wszystkie potrzeby życia. Zawiera w sobie między innymi B2, B6, C i E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Choć w składzie miąższu kokosowego znajdziemy aż 70% tłuszczu warto pamiętać, że są to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, czyli te łatwo trawione i przyswajalne. W dodatku posiada on długą listę swoich właściwości zdrowotnych, dla przykładu zapobiega chorobom wątroby, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia trawienie oraz pracę jelit, obniża poziom cholesterolu, wspomaga metabolizm, a także leczy i regeneruje tkanki. Co więcej, olej kokosowy nie powoduje budowania się tkanki tłuszczowej, a wręcz pobudza przemianę materii. Nic więc dziwnego, że wiele osób uważa iż jednym kokosem zastapimy całą aptekę. 
WODA KOKOSOWA ZAMIAST KRWI Jest to zdecydowanie najciekawsza informacja dotycząca kokosa! Woda znajdująca się w środku kokosa jest najlepszym naturalnym napojem izotonicznym, posiadającym taki sam poziom elektrolitów jak osocze ludzkiej krwi. Z tego powodu, te cudowne właściwości wykorzystywano głównie podczas II Wojny Światowej jako płyn do transfuzji, zastępując brakującą krew. Dziś tę wodę wykorzystują głównie sportowcy, osoby po ostrych zatruciach, a także plażowicze podczas ciężkich upałów.
JAK WYBRAĆ KOKOSA? Kokos musi mieć nienaruszone dziurki i (co najważniejsze) podczas potrząsania wyraźnie słychać "chlupiącą" wodę. Im jej więcej, tym jest świeższy.
INSTRUKCJA OBSŁUGI KOKOSA Orzech ten ma niezwykle twardą skorupę, więc jeśli znajdziecie się zjego posiadaniu :
1. Najpierw ostrym nożem wydłubcie jedną z trzech dziurek po jednej stronie kokosa (jedną szczególnie łatwo przebić). W dostaniu się do środka pomóżcie sobie korkociągiem, aż dostaniecie się po sam miąższ. 2. Podłóżcie miseczkę i stroną otwartej dziurki potrząsajcie energicznie orzech, tak aby woda w pełni zdołała wylecieć.
3. Kiedy pozbędziecie się ostatniej kropli, rozgrzejcie piekarnik do 160 C i włóżcie do niego na chwilę kokos. Po kilku minutach sam pęknie, a Wy usłyszycie dziwny odgłos wydobywający się z piekarnika. Jeśli całkowicie nie pęknie, pomóżcie sobie nożem. Brązową warstwę obierzcie za pomocą metalowej obieraczki, a miąższ posiekajcie lub zetrzyjcie na tarce*.
* w zależności od tego co chcecie z nim zrobić
JAK ZROBIĆ MLEKO KOKOSOWE? Miąższ drobno posiekajcie, a następnie zalejcie go 500ml ugotowanej wody(jeśli chcecie gęstsze mleczko dodajcie jej mniej). Miksujcie przez pół minuty. Weźcie czystą,bawełnianą ściereczkę i wyłóżcie na miskę. Przelejcie  mleczko, tak aby oddzielić kokos od płynu. Ściśnijcie mocno ścierkę i "wyżymajcie". Uzyskane mleczko kokosowe wlejcie do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowujcie w lodówce przez maks. 2 dni.

JAK ZROBIĆ DOMOWE WIÓRKI KOKOSOWE Miąższ zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Wysypcie na papier do pieczenie wyłożony na blaszce  i wstawcie do piekarnika na ok.30min w 70-100C ( w zależności od piekarnika). Wiórki muszą być lekko brązowe i wysuszone. Przesypcie do szczelnie zamykanego pojemnika i wykorzystujcie w swoich potrawach.


JAK ZROBIĆ NAJLEPSZE KOKOSANKI NA ŚWIECIE ? (wg.tego przepisu+lekka modyfikacja)
Składniki:
-200g wiórków kokosowych (kupnych lub naszych domowych)
- 50g masła (lub 5 łyżek oleju kokosowego)
-2 białka+ sczypta soli
-1/3 szklanki cukru + 1 łyżka cukru waniliowego (dla mnie 3/4 to za dużo)
- 1 łyżeczka likieru kawowego lub czekoladowego (*opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka

Masło (lub olej) rozpuszczamy w rondelku wraz z cukrem na bardzo małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy i czekamy, aż masa stanie się jednolita i płynna. Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko oraz likier. Energicznie mieszamy i dodajemy wiórki. Odstawiamy do ostygnięcia.  W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, na końcu dodając mąkę. Pianę delikatnie łączymy z przestudzoną masą. Jeśli masa jest za rzadka możemy dodać jeszcze trochę wiórek. Za pomocą gałkownicy lub dwóch łyżek formujemy małe kuleczki układamy na papierze do pieczenia lub najlepiej na specjalnej formie z małymi wgłębieniami. Pieczemy ok.20 min w 180C. Uwaga- jeśli kokosanki się zaczną rozlewać, ale będą juz stosunkowo suche i podpieczone, możemy je ponownie uformować w kulki i włożyć z powrotem do piekarnika, aż staną się brązowe !


11 komentarzy:

  1. Ciekawa instrukcja, a kokosanki pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całe wieki nie jadłam kokosanek, a też ostatnio zakupiłam kilka orzechów.. przypadek? Nie sądzę! Trzeba zabrać się do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na kokosanki zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne ciasteczka, chyba się jutro zaopatrzę w kokosa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również, jak najszybciej, zaopatrzę się w kokosa i wypróbuję ten przepis :) Ciasteczka wyglądają super!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentują się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiedziałam o takich medycznych właściwościach kokosa i powiem szczerze, że bardzo mnie tym zainteresowałaś :) Kokosanki wyglądają baardzo smacznie - to coś dla mojego taty! :)

    P.S W DDTVN było pierwsza klasa (jak zawsze zresztą ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie powinno być 3 łyżeczki a nie łyżki mąki ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis zapisany, będę próbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...