Z zapachem soczystych czereśni i ostatnich truskawek wyjadanych z łubianek.
Obiecuję, że wracam na dłużej :)
Bardzo krucha tarta z czereśniami
Ciasto:
-300g mąki
- 170g masła
-70g drobnego cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1 jajko i 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka śmietany
Czereśniowe nadzienie:
- 600-700g czereśni
- szczypta (ok.1/3łyżeczki) gałki muszkatołowej i cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią ( w zależności od słodkości owoców)
- cukier puder do posypania
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy kulę, dzielimy na dwie równe części i wkładamy do lodówki na min.30min.
W tym czasie drylujemy czereśnie i łączymy z przyprawami i cukrem.
Jedną część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na koło o średnicy mniej więcej 23cm (średnica formy). Formę do tarty smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i nakładamy na nią rozwałkowane ciasto, oblepiając również boki. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok.20min w 190 stopniach, aż do momentu zarumienienia. Spód studzimy i wyjmujemy z lodówki drugą część, którą rozwałkowujemy i wykrawamy paski na wierzch. Na spód nakładamy owoce, a następnie paski z ciasta. Pieczemy w 190 C jeszcze ok.20min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Hmm, piękna! Kiedyś robiłem podobną. Była obłędna. Muszę powtórzyć :D
OdpowiedzUsuńPyszny powrót. I ostatnie zdjęcie boskie :D
OdpowiedzUsuńO jaka apetyczna, świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić podobną tartę, akurat w czwartek mam gości, więc okazja jest :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Szkoda, że już po sezonie...ale...może spróbuję ze śliwkami:>
OdpowiedzUsuń