łosoś.
Łosoś zawijany z bazylią w szynce parmeńskiej na caprese (dla 2 głodomorów lub 3 nieco mniejszych głodomorów)
Czosnek drobno siekamy lub kroimy na cienkie plasterki. Brokuła dzielimy na różdżki i gotujemy ok. 5 min. na parze, aby były lekko miękkie i zachowały swój kolor.
Rybę dokładnie płuczemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, polewamy kilkoma kropelkami sosu, połową cytryny i nakładamy równe porcje czosnku. Polewamy oliwą i odstawiamy najlepiej na kilka godzin (jeśli mamy mało czasu, przygotowujemy od razu). Pomidory wraz z serem kroimy na cienkie plasterki i układamy w żaroodpornej brytfannie.Na ryby układamy liście bazylii i owijamy je w jeden lub dwa plasterki szynki. Przenosimy je na pomidory i dodajemy brokuły oraz drugą połówkę cytryny przekrojoną na 8 części.
Zapiekamy w 190 C ok. 15-20min, kiedy ryba będzie biała w środku. Na koniec pieczenia posypujemy płatkami migdałowymi.
Dziś przedstawiam Wam szybką i pyszną wersję łososia zawijanego w szynce parmeńskiej w towarzystwie bazylii, czosnku. Wszystko to zapiekamy na pomidorach z mozzarellą...
Potrzebujemy:
- 3 filety łososia
- 3 duże ząbki czosnku
- listki bazylii
- 1 cytryna
- 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz czarny, sos sojowy
- ok.6 dużych plastrów dobrej szynki parmeńskiej
- płatki migdałów
- 1/3 brokuła
- 1/3 szklanki oliwy
Czosnek drobno siekamy lub kroimy na cienkie plasterki. Brokuła dzielimy na różdżki i gotujemy ok. 5 min. na parze, aby były lekko miękkie i zachowały swój kolor.
Rybę dokładnie płuczemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, polewamy kilkoma kropelkami sosu, połową cytryny i nakładamy równe porcje czosnku. Polewamy oliwą i odstawiamy najlepiej na kilka godzin (jeśli mamy mało czasu, przygotowujemy od razu). Pomidory wraz z serem kroimy na cienkie plasterki i układamy w żaroodpornej brytfannie.Na ryby układamy liście bazylii i owijamy je w jeden lub dwa plasterki szynki. Przenosimy je na pomidory i dodajemy brokuły oraz drugą połówkę cytryny przekrojoną na 8 części.
Zapiekamy w 190 C ok. 15-20min, kiedy ryba będzie biała w środku. Na koniec pieczenia posypujemy płatkami migdałowymi.
same składniki które uwielbiam, pycha:) akurat kupiłam nowe naczynie żaroodporne...:)
OdpowiedzUsuńBardzo by mi smakowało, więc czym prędzej zrobię :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to danie. Z chęcią wypróbuję, bo dotąd nigdy nie łączyłam ryby i mięsa w jednym daniu.
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia w każdej postaci!
Pozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Bardzo fajny przepis! :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszny obiad i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńnaszła mnie chęć na łososia.. wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńWykwintny sposób na łososia - rewelacja!
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na łososia. Ciekawa jestem połączenia z szynką parmeńską, chyba spróbuję :).
OdpowiedzUsuńmatulu.. toż to cudeńko aż żal jeść :( Jakież to piękne, jakież to aromatyczne.. zakochana w 100% :)
OdpowiedzUsuńMnie nie musisz namawiać... łososia uwielbiam...i do tego tak przygotowanego :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle wykwintne danie!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na łososia! Podany z szynką nabiera charakteru
OdpowiedzUsuńCudny!! Bardzo ładnie zapieczony i otoczony towarzystwem zacnym. Ja wędkowałam w tym roku, a potem była rybna kolacja z grilla. Takie świeżo złowione egzemplarze dają dużo uciechy. uściski!
OdpowiedzUsuńŁosoś to to co uwielbiam, a z szyneczką niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńŁosoś to to co uwielbiam, a z szyneczką niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńŁosoś to to co uwielbiam, a z szyneczką niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńNie ma wspanialszej ryby niż łosoś! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam jakiegoś "rybnego" przepisu na weekendowy obiadek. Twój zdecydowanie wygrał :) Uwielbiam łososia, kocham czosnek i szynkę parmeńską. Połączenie tych składników musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia….fajny przepis
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
trzeba będzie wypróbować ten przepis, ja zapraszam tymczasem na blog kulinarny przepisy i dania z ryb http://www.polskagruparybna.pl/blog/tematy/categorie-i
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a na pewno jeszcze lepiej smakuje! To już wiem, co będę jadł w weekend.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione składniki!
OdpowiedzUsuń