Powolny początek jesieni to stukot kropli deszczu w kuchenny parapet, kolorowe peleryny dzieci bawiących się w kałuży i mój czerwony parasol ociekający w łazience.
To ostatnie maliny w pudełku, śliwki szykowane do ciasta i herbata różana w towarzystwie ciastek z musem. Wszystko różane, gdyż jakiś czas temu dostałam piękny słoiczek cukru z płatków dzikiej róży domowej roboty Ewy. Z różową kokardką i zapachem kwiatowej tajemnicy, kojarzącej się z "Tajemniczym Ogrodem".
Przed moim wakacyjnym odjazdem w szerokie strony Chorwacji, przedstawiam Wam kilka niezawodnych różano-malinowych przepisów. Idealnych na wczesnojesienną chandrę.
*Cukier różany domowej roboty
- duża garść płatków dzikiej róży
- szklanka cukru (może być też cukier puder)
Płatki dokładnie opłukujemy, poodcinamy końcówki (dzięki którym płatki trzymają się kwiatka) i wycieramy delikatnie papierowym ręcznikiem. Kładziemy w dużej brytfannie lub blaszy i osuszamy w nasłonecznionym miejscu kilka dni, aż będą kompletnie suche.Miksujemy je w maszynce do mielenia kawy i łączymy z cukrem. Przesypujemy do szczelnie zamykanego słoiczka.
Różane rogaliki lub ciastka z musem malinowo-różanym
Ciastka różane :
-250 g mąki (może być także 200g mąki i 50g zmielonych-na puch migdałów)
-125g zimnego masła
-1 jajko
-1 łyżka kwaśnej śmietany (możecie dodać także jogurtu)
-3łyżki cukru różanego + 1 łyżka cukru z wanilią (przepis na cukier różany)
-słoiczek konfitury/marmolady różanej
-maliny do dekoracji
Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dorzucamy posiekane masło, jajko, śmietanę, cukier i całość zagniatamy. Formujemy kulę i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na min. 30min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy cienki placek. Wykrawamy trójkąty (jeśli robimy rogaliki) lub kółka.Każdy trójkąt smarujemy konfiturą i zwijamy ( nadmiar konfitury usuwamy, bo może się przypalić).Pieczemy w 180 C ok. 15-20min, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Jeśli zrobiliśmy okrągłe ciasteczka- studzimy ciasto i wyciskamy lub nakładamy masę na środek. Na to układamy maliny.
Mus delikatnie różano-malinowy:
-150g serka mascarpone
-1 łyżka cukru pudru
- niecała szklana malin
-łyżka cukru różanego
Mascarpone miksujemy kilka minut z cukrem pudrem. Dodajemy cukier różany. Miksujemy jeszcze minutę. Dorzucamy maliny i widelcem rozgniatamy delikatnie maliny. Wkładamy do lodówki na godzinę przed podaniem. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy jeszcze odrobinę cukru ( robimy to na końcu, gdyż wszystko zależy od słodyczy owoców).
Jednym słowem fantastyczne! :) Takie rogaliki i nie trzeba mi niczego więcej!
OdpowiedzUsuńte rogaliki są jak z bajki! :)
OdpowiedzUsuńZachwyciły mnie zdjęcia, opis i mus malinowo - różany. Czarodziejka! :)
OdpowiedzUsuńZawstydzasz mnie :)
UsuńDziś przez cały dzień chodziły za mną takie rogaliki:) A cukier, świetna sprawa! Słodkości z nim zawsze smakują rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńfajne, tylko gdzie ja znajdę niezanieczyszczone róże w warszawie?:(
OdpowiedzUsuńo ja.. cudowne, malutkie i do tego różane <3
OdpowiedzUsuńZakochałam się, a w domu tylko zwykła marmolada :(
Przepraszam, ale wiadomo coś o wynikach z konkursu?;)
Tak, tak:) Dziś umieszczę wyniki !:) Moje opóźnienie wynikało z przedłużonych wakacji, ale dziękuje za przypomnienie;))
UsuńMmm... pychotka! Wybieram wersję rogalikową :)
OdpowiedzUsuńNie wiem na co się skusić....;)! Udanego wyjazdu życzę!
OdpowiedzUsuńWspanialości malinowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, cudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńBędę musiała kiedyś zrobić taki cukier :)
OdpowiedzUsuńMagazyny na wynajem Bydgoszcz to elastyczna oferta wynajmu przestrzeni magazynowej dla firm z różnych sektorów. Nowoczesne obiekty magazynowe oferują bezpieczeństwo i optymalne warunki do przechowywania towarów, a także możliwość długoterminowego lub krótkoterminowego wynajmu w zależności od potrzeb klienta.
OdpowiedzUsuń