środa, 9 października 2013
Wytrawna przekąska, czyli "owinięte" gruszki !
Jeśli wyraziłabym dziś moje odczucia, myśli i nastrój...nikt zapewne by tego nie przeczytał do końca. Zaoszczędzę Wam tych wypocin. Nic nie napiszę, a jedynie umieszczę mój przepis na elegancką przekąskę. Wygląda cudownie, ale jest tylko dla tych, którzy lubią mocno wytrawne i odważne połączenia.
Aha i jedno parafialne ogłoszenie:
Jestem w trakcie pisania pracy na temat social media marketingu na blogach kulinarnych. Jeśli ktoś z Was chciałby się podzielić ze mną swoimi uwagami, doświadczeniami (współpracy z firmami i nie tylko) będę ogromnie wdzięczna ! Nawet drobiazgi są dla mnie bezcenne !!!
A teraz:
Gruszki z serem zapiekane pod bekonem
- 3 gruszki (koniecznie bardzo dojrzałe i słodkie) -nie mogą być twarde i bez smaku !
- 3 duże plastry bekonu/szynki parmeńskiej lub 6 dużych (aby móc je "oplątać")
- ser pleśniowy oraz ser brie do wypełnienia owoców
- gęsty balsamico (do polania) oraz orzechy włoskie (podane obok) *
Gruszki przekrawamy na pół. Obieramy ze skórki, lecz pozostawiamy ogonki. W każdym owocu wydrążamy spory środek i wkładamy do niego ser.
Bekon/szynkę zawijamy wokół gruszek i w miejscu łączenia wbijamy wykałaczki. Ustawiamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok.15-20min, kiedy bekon będzie ładnie spieczony, a owoce miękkie.
Możemy polać gęstym octem balsamico przed podaniem i posypać orzechami.
*opcjonalnie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
totalnie moje smaki
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie sera pleśniowego i gruszek
do tego jeszcze szynka, rewelacja!
O mamo. Pycha!!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! I jak rewelacyjnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDanie musi mieć nie tylko niebiański smak, ale i aromat!
OdpowiedzUsuńcoś jak moje przeulubione śliwki w boczku. wszysko smakuje lepiej owinięte w odrobinę bekonu ;)
OdpowiedzUsuńBajecznie smaczna ta gruszka.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńJa zwykle grillowałam gruszkę z serem i orzechami ale taka wersja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń